Sirens – Nederlands

Sirens is een werk over de akoestische sirenes die gebruikt worden in muziek en waarschuwingssystemen, de Sirenes die voorkomen in verhalen van de Griekse mythologie tot zeemeerminnen uit de 21e eeuw, en de waarschuwingssystemen van de planeet en het menselijk lichaam.
Link naar Live solo trailer
Volsap Stichting – coproductie

Het werk

We gebruiken waarschuwingssystemen. We gebruiken ze om onszelf en anderen te waarschuwen voor gevaar en om aan de ondergang te ontsnappen. Deze systemen zijn er in allerlei vormen, van fysieke objecten die geluid maken tot verhalen die voortdurend veranderen om bij de tijd te passen, tot fysieke en psychologische boodschappen, tot veranderingen in regen en temperatuur. Als het woord Sirene in een gesprek wordt genoemd, heeft iedereen zijn eigen visie en commentaar op wat het woord in je oproept.

Het plan is om de vele facetten van Sirenen bloot te leggen en het publiek te inspireren om na te denken over enkele van hun historische en huidige kwaliteiten.

De akoestische sirene werd uitgevonden door een Schotse filosoof genaamd John Robison in de jaren 1790 als een muziekinstrument om specifieke orgelpijpen aan te drijven. Het werd verbeterd door Baron Charles Cagniard de la Tour om ook geluid onder water te produceren, wat hen symbolisch verbond met de mythologische sirenes omdat ze gebruikt konden worden voor waarschuwingssignalen op schepen. Dit inspireerde la Tour om ze de naam Sirene te geven. Voor het eerst konden de sirenes tonen van specifieke frequenties voortbrengen en frequenties van andere geluiden meten door ze te vergelijken met de meetbare geluiden van de sirenes. Dit interesseerde zowel wetenschappers als muzikanten en de mogelijkheden en het nut van akoestische sirenes zijn uitgegroeid tot sociale, industriële en institutionele waarschuwingssystemen over de hele wereld.

De muzikanten van MAZE zullen naast synthetische en akoestische sirenes ook geleide geïmproviseerde muziek ten gehore brengen. De akoestische sirene wordt, historisch en tegenwoordig, gebruikt als een effect in specifieke momenten van een compositie, van Georg Antheil’s Ballet Mecanique tot underground rock- en popbands. In plaats van de sirene als geluidseffect te gebruiken, zijn we van plan om hem te integreren in het instrumentarium waar hij een gelijkwaardig muziekinstrument is met de andere akoestische instrumenten.

De mythologische sirenen waren oorspronkelijk zowel mannelijk als vrouwelijk, hadden verleidelijke stemmen en kregen niet-menselijke eigenschappen van verschillende goden, waaronder vleugels, gevinde vogelpoten en staartvinnen. De mannelijke versies verdwenen en in de Griekse mythologie van Homerus werden ze gezien als vrouwelijke zangers die half mens en half dier waren en symbool stonden voor de gevaarlijke verleiding die vrouwen belichamen. Later werden ze synoniem voor zeemeerminnen met een vrouwelijk bovenlichaam en vissenstaart. De Odyssee van Homerus heeft het bekendste Sirenenverhaal van vandaag, waarin hij zijn zeelieden hun oren liet dichtstoppen met bijenwas en hem aan de scheepsmast vastbond zodat hij hun fatale verleiding om in zee te springen en te verdrinken zou vermijden. Er is een overvloed aan variaties op deze mythe te vinden en door de westerse kunst heen verwijst de term sirenenzang naar een aantrekkingskracht die moeilijk te weerstaan is en die, als er gehoor aan wordt gegeven, zal leiden tot kwaad of ongeluk.

Sirens is een voorstelling die verwijst naar verhalen over waarschuwingen, ze opnieuw vertelt en uitvindt met behulp van muziek, soundscapes en live performers. Ons doel is om ons publiek te inspireren om na te denken over de gekke verzameling mythen die we denken te kennen en om mensen te inspireren om het brede en complexe gebied van Sirenen en waarschuwingssystemen opnieuw te bekijken. Dit omvat reflecties over wat het doel van waarschuwingen is en hoe de mensheid ze opmerkt en erop reageert.

Onze verhalen gaan over de ambiguïteit van crisis, de fascinatie voor somberheid en onheil, hoop, gevoel voor tijd en plaats in onze verbeelding, herinneringen, ervaringen.

MAZE

MAZE treedt op met akoestische en elektronische instrumenten, waaronder sirenes en apparaten die geluiden van waarschuwingssystemen afspelen.

Anne La Berge is verantwoordelijk voor de tekst, de muziekcompositie en het geluidsontwerp met behulp van bewerkte en gesynthetiseerde audio. Ze is ook een van de performers als verteller en als instrumentalist.

De structuur van het werk
Het werk bestaat uit vier basisonderdelen. De volgorde, structuur en interactie hiervan moet nog worden bepaald:

De mythologische Sirenen zijn de mensachtige wezens die voorkomen in de literatuur en beeldende kunst van voor de Griekse jaartelling en daarna. Ze worden meestal toegeschreven aan gevaarlijke verleidingen en vanaf de vijfde eeuw worden ze afgebeeld als vrouwelijke en hybride wezens, soms zeemeerminachtig, soms met vogelachtige vleugels en voeten, soms als een onocentaur.

De fysieke sirene werd uitgevonden in de jaren 1790 en werd voor het eerst gebruikt als muziekinstrument. Een paar Europese mannen krijgen de eer voor de uitvinding en vroege ontwikkeling, waaronder de Schotse natuurfilosoof John Robison en de Franse ingenieur en natuurkundige Charles Gagniard de la Tour. Het gerucht gaat dat het de naam Sirene kreeg omdat het net zo mooi en verleidelijk kon jammeren als de mythologische wezens.

De waarschuwingen die onze planeet ons stuurt over het voortbestaan van het menselijk ras. De brandende onderwerpen klimaatverandering en vervuiling omvatten een lange lijst van rampverhalen. We zijn het meest geïnteresseerd in de verhalen die ons direct raken, zoals: Toen de tornado mijn huis omver blies. Toen de brand mijn huis in brand stak. Toen de overstroming de binnenstad verwoestte.

De interne boodschappen van gevaar en angst die mensen met zich meedragen zijn een vorm van virtuele sirenes die verband houden met de verleidingen van de mythologische Sirenen en de gierende, jammerende en brullende waarschuwingen van de fysieke sirenes. De vorm van interne boodschappen lijkt soms op het dopplereffect van een voorbijgaand geluid, in die zin dat ze onmerkbaar beginnen, toenemen in volume en toonhoogte en dan weer afnemen in volume en toonhoogte nadat ze voorbij zijn.

HET PROJECT

2024
Planning en compositie
FPK Muziekauteur aanvraag 28 augustus 2024.
Tournee
2025 – 2026 concertseizoen